0 2 jaar 24 6 jaar 5in de tunneltuin1groen bij schoolpleinen    

Partners Dag van de Groene Kinderopvang

 

De volgende organisaties ondersteunen de dag van de Groene Kinderopvang. Zij vinden natuurbeleving en vrij buitenspel belangrijk voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en dragen dat uit in woord en daad. Wij zijn blij met hun partnerschap. Met zijn allen maken we de kinderopvang groener!

Logo Vakblad KO Blok roze

Vakblad Kinderopvang en de groene kinderopvang

Als hoofdredacteur van het tijdschrift Kinderopvang heb ik een aantal stokpaardjes. Natuurlijke buitenruimtes en natuuractiviteiten voor kinderen vind ik ongelooflijk belangrijk. Het vrij kunnen bewegen in een natuurlijke buitenruimte is van levensbelang voor kinderen: bijna alle ontwikkelingsgebieden van kinderen worden gestimuleerd door het buitenspelen en in aanraking komen met de natuur. Van cognitieve ontwikkeling (hoe groeit die tomatenplant?), motorische ontwikkeling (leren klimmen, balanceren, springen, kruipen), tot sociale ontwikkeling (samen spelletjes doen en hutten bouwen). En wat is er heerlijker dan een kind dat aan het eind van de middag rode blosjes op de wangen heeft, lekker moe is en aan pappa en mamma kan vertellen wat ie nu weer heeft meegemaakt? Buiten spelen is geen leuk extraatje; het is een noodzaak voor kinderen om zich motorisch goed te kunnen ontwikkelen. Kinderen die veel buitenspelen, hebben geen valtraining nodig. En zijn ook gezonder omdat ze niet zo snel te dik worden.    

Als Vakblad Kinderopvang werken we heel graag mee aan een initiatief als Groen Cement. Het is een groepje bevlogen mensen dat op vrijwillige  basis veel tijd en energie steekt om de kinderopvang groener te krijgen en zoveel mogelijk alle initiatieven op dit gebied bundelt. We werken graag met deze sympathieke club samen.

Marike Vroom, Hoofdredacteur Kinderopvang

 

GroenGelinkt

GroenGelinkt is er om dagelijks duizenden kinderen meer te laten genieten van de natuur en hen spelenderwijs te laten leren over duurzaamheid.

Vind inspiratie via Groen Cement en GroenGelinkt

GroenGelinkt is een landelijk informatiesysteem voor het zoeken en vinden van natuur- en milieueducatie in Nederland. Met het zoeksysteem vind je spellen, knutsel- en onderzoeksmaterialen, excursies en leuke bezoeklocaties van meer dan 400 organisaties in Nederland. Ook bij jou in de buurt! Door te filteren op leeftijdsgroep, thema of woonplaats vind je als medewerker in de Kinderopvang alleen datgene dat bij jou past.  Je vindt het zoekscherm van GroenGelinkt onder de Groene Agenda op deze website. 

GroenGelinkt linkt door

Heb je interessant aanbod gevonden, dan verwijst GroenGelinkt je door naar de website van de aanbiedende organisatie om het materiaal te lenen of de activiteit te boeken.  

Meer informatie: www.groengelinkt.nl

 

ANMEC logo FC

 Groene kinderopvang in Amsterdam, wij gaan er voor!

ANMEC is partner van Groen Cement en steunt het Jaar van de Groene Kinderopvang.  ANMEC ziet dit als een goede kans om in Amsterdam zoveel mogelijk kinderen bij kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang in contact te brengen met natuur. Want kinderen vinden dat leuk, voelen zich daar beter door en het is goed voor hun ontwikkeling! Als het aan ANMEC ligt, heeft Amsterdam eind van dat jaar de groenste kinderopvang van heel Nederland!

Van pedagogisch medewerkers in Amsterdam weten wij dat zij  buitenspelen in het groen ook belangrijk vinden voor hun kinderen. Toch spelen kinderen op veel kinderopvanglocaties (zowel KDV als BSO) in Amsterdam vooral binnen.  De pedagogisch medewerkers weten vaak niet waar ze naar toe zouden kunnen gaan of wat ze voor activiteiten ze buiten kunnen doen. Medewerkers hebben dat niet geleerd in hun opleiding en vinden het soms zelf eng, nat of vies.

Gelukkig zijn er in Amsterdam meer dan genoeg groene locaties, materialen,  kinderactiviteiten en trainingen voor pedagogisch medewerkers beschikbaar. Voor een deel zijn dat mensen, diensten en producten van ANMEC zelf. Daarnaast zijn er nog veel meer mensen en organisaties die graag met de kinderopvang samen willen werken om de kinderen naar buiten te krijgen. Alleen niet alle medewerkers in de kinderopvang weten hen en ons te vinden. Dat is dan ook wat wij komend jaar willen doen: het matchen van het bestaand aanbod aan pedagogisch medewerkers in de kinderopvang.

Wij zijn ANMEC. ANMEC werkt aan een veerkrachtig, leefbaar Amsterdam met veel groen. Wij organiseren en ondersteunen activiteiten en projecten waar bewoners, ondernemers, kinderen en maatschappelijke organisaties leren hoe zij dat ook kunnen doen. Zij leren door te delen wat ze weten, door aan de slag te gaan en door natuur en milieueducatie. Zo bouwen we aan een netwerk van mensen met hart voor een duurzame stad.

Mirella Vierveijzer, 020-6225404, www.anmec.nl

 

VBN logo fc 04.10.07

Vogelbescherming Nederland ondersteunt het Jaar van de Groene Kinderopvang. Wij vinden het belangrijk dat een volgende generatie opgroeit met hart voor vogels en natuur. Iedereen heeft wel een jeugdervaring met vogels: een musje dat uit zijn nest gevallen was, de kat die met een vogeltje thuiskwam, het nest koolmezen uit de tuin of op je balkon. Laat deze ervaringen niet zeldzaam worden! Contact met de levende natuur om je heen geeft een verrijking aan je wereld: je leert dat er dieren zijn die anders in elkaar zitten dan jijzelf, je kunt je verwonderen over de vele verschillende soorten vogels die om ons heen leven en het is leuk om te zorgen voor de vogels om je heen, door nestkasten en vogelvoer aan te bieden.

Bij “groene kinderopvang” stellen wij ons dit voor: kinderen kunnen het hele jaar door lekker spelen in een groene omgeving waar zowel kinderen als vogels iets van hun gading vinden. Kinderen knutselen in het najaar nestkastjes en voederplankjes. In de winter maken ze vogelvoer om de vogels de winter door te helpen. In het voorjaar volgen ze het koolmezen-echtpaar dat een nestje grootbrengt in hun nestkastje. Vogels kunnen er zo voor zorgen dat groen en natuur dichterbij komt.

Vogelbescherming Nederland heeft een gevarieerd aanbod voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang: van leuke knutsels om met de kinderen te doen tot online spelletjes om vogels te leren herkennen. Met ons netwerk van speciaal opgeleide tuinvogelconsulenten kunnen we de kinderopvang ondersteunen bij het vergroenen van hun buitenruimte.

   

IVN Scharrelkids logo groot

IVN Scharrelkids

Weet jij nog hoe het voelt om languit op je rug in het gras te liggen en naar de wolken te kijken? Om over paadjes te struinen en urenlang moddertaartjes te bakken? Met de Scharrelkids laat IVN ouders en kinderen weer ontdekken hoe leuk buitenspelen is.

Buiten spelen, frisse lucht, lekkere vuile modderhanden, hutten bouwen en van alles ontdekken. Gewoon lekker scharrelen in de natuur. Dat is goed voor kinderen. Spelen in de natuur maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Door verstedelijking en minder aandacht van de ouders en school voor natuur hebben kinderen steeds minder contact met buiten. Terwijl het juist zo gezond is. Je beweegt meer en ademt gezondere lucht in.

Samen de natuur beleven is leuk en makkelijk

De natuur beleven is niet moeilijk, ver en je hoeft er geen dag voor uit te trekken (tenzij je daar zin in hebt natuurlijk) Ook in je eigen omgeving, zelfs in je eigen achtertuin is genoeg te beleven. IVN Scharrelkids inspireert ouders met leuke weetjes, slimme tips en laagdrempelige doe-ideeën via www.scharrelkids.nl
Ook organiseren IVN-afdelingen door het hele land Scharrelkidscursussen - waar ouders en grootouders ervaren hoe ze van ‘buiten’ een natuurbelevenis kunnen maken -  en kinderactiviteiten. Neem voor meer informatie een kijkje op de site, www.scharrelkids.nl. Of volg ons op twitter, @Scharrelkids.

Over IVN

IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, is een landelijke organsiatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. Op scholen in Nationale Parken en in hun eigen buurt. IVN laat jong en oud de natuur van dichtbij beleven. Dit versterkt hun band met de natuur, en maakt bewust van het belang van duurzaam handelen.

Onze ruim 20.000 actieve leden zijn versrpeid over 170 afdelingen in heel Nederland. Met de laagdrempelige en educatieve activiteiten die zij organiseren, maakt jaarlijks een groot aantal mensen – jong en oud – kennis met de natuur.   

 

Groene Giraf logoDe Groene Giraf

Lekker onbekommerd buitenspelen en mooie ervaringen in de natuur opdoen zijn zo belangrijk voor kinderen. De Groene Giraf weet dat en ondersteunt het Jaar van de Groene kinderopvang daarom dan ook van harte.

De Groene Giraf helpt de kinderopvang met het versterken van duurzame bedrijfsvoering en het vergroten van ecobewustzijn en duurzaam gedrag van opvoeders, ouders en kinderen. Daarbij staat aandacht voor energie, water, afval en grondstoffen centraal. Ook vrij spel, natuurbeleving en gezonde voeding zijn belangrijke aandachtspunten.

Kijk op www.degroenegiraf.nl

 

Veldwerk Logo Groen webVeldwerk Nederland en Kind van Naturelogo KVN

Natuur is ongelooflijk belangrijk voor onze kinderen. Vanuit die overtuiging is Veldwerk Nederland al meer dan tien jaar aanjager van natuur in de kinderopvang. Het Jaar van de Groene Kinderopvang sluit perfect aan bij de motivatie van Veldwerk Nederland en daarom ondersteunt Veldwerk Nederland het jaar van harte!

Kind van Nature

Tal van projecten hebben een schat aan kennis en ervaring opgeleverd. In vele trainingen, workshops, lezing, brainstormsessies en uitwisselingsbijeenkomsten delen we dit met het werkveld. Sinds 2008 ondersteunt Veldwerk Nederland de kinderopvang onder de naam Kind van Nature – natuur in de kinderopvang! Daarbij wordt Veldwerk Nederland ondersteund door een aantal collega organisaties en is er een adviescomité Kind van Nature dat jaarlijks feedback geeft op de actuele ontwikkelingen.

Activiteiten

Vorig jaar was de vijfde landelijke conferentie Kind van Nature. Dit jaarlijkse event brengt de actuele trends rond natuur in de kinderopvang in beeld met lezingen, workshops, natuurmarkt en praktische activiteiten. In het kader van het Jaar van de Groene Kinderopvang organiseert Veldwerk Nederland een Kind van Nature tweedaagse! Onder de naam Kind van Nature on Tour maken we excursies langs inspirerende, groene voorbeeldlocaties. Veel van deze locaties zijn inmiddels terug te vinden op www.kindvannature.nl. De site bevat daarnaast een actuele agenda, nieuws, vele links en een uitgebreid archief met artikelen, verslagen, rapporten. Kind van Nature is ook gelinkt aan het Nature Action Collaborative for Children, een wereldwijd netwerk van voorlopers in het denken en doen rond kinderen en natuur.

Kind van Nature en het Jaar van de Groene Kinderopvang

Met Kind van Nature promoten we van harte het Jaar van de Groene Kinderopvang. Relevante activiteiten plaatsen we in de digitale agenda en verspreiden we in ons netwerk. We werken aan een speciale publicatie die we tijdens de Kind van Nature tweedaagse zullen presenteren. We roepen de kinderopvang op het Jaar van de Groene Kinderopvang te gebruiken om de slag te maken van marginaal naar mainstream! Zodat we de komende jaren het resultaat zullen zien.

Kennis en praktijk

Veldwerk Nederland is het landelijk kenniscentrum voor natuureducatie. Veldwerk Nederland richt zich op een vijftal doelgroepen: kinderopvang, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, burgers en ouderen. Veldwerk Nederland initieert onderzoek naar de relatie tussen de ontwikkeling van kinderen en natuur. In haar centra in Orvelte, Apeldoorn en Wageningen legt zij de link met de praktijk. De Veldwerkwinkel is leverancier van uiteenlopende, ondersteunende materialen. Voor meer informatie: www.veldwerknederland.nl en www.veldwerkwinkel.nl

 

Diereninfo       Kinderboerderij Actief

Diereninfo en Kinderboerderijen Actief

Veel kinderen groeien op met een knuffel, vaak in de vorm van een dier. Ze zijn zacht en betrouwbaar, je kan ze alles vertellen. Ook echte dieren hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen; bewegende knuffels! De kinderboerderij is voor veel ouders, scholen en kinderopvangorganisaties een favoriet uitje. Hier kun je de dieren voelen, ruiken en ziet hoe ze reageren.

Maar wat betekent het nu om een dier te verzorgen? Wat weten we eigenlijk van de dieren?
Diereninfo verhuurt dieren en lesmaterialen over reptielen, amfibieën, insecten, kip, konijn, knaagdieren en bodemdieren, waarmee eenvoudig verdieping in lessen of projecten over dieren aangebracht kan worden. Diereninfo biedt iedere Groene kinderopvanglocatie bij het huren van een dier één lesweek lang een gratis bijbehorende leskoffer (aanbod in groene jaar 2014).

Meer informatie over het lenen van dieren  is te vinden op www.diereneducatie.nl of stuur een e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Een overzicht van kinderboerderijen (adressen en activiteiten) is te vinden op www.kinderboerderijenactief.nl

 

Stichting Springzaadlogo springzaad

Springzaad is al sinds 2001 kennisplatform en netwerk voor speelnatuur in Nederland en Vlaanderen. Een open netwerk waarin iedereen welkom is die meer ruimte wil scheppen voor natuur en kinderen. Mensen uit de kinderopvang, het basis- en voortgezet onderwijs, medewerkers uit de NME, pedagogen, beleidsmedewerkers, beheerders van speelbossen en speelpolders, van velerlei natuurspeeltuinen en -terreinen, van speeltuinverenigingen die vergroening wensen, van kinderboerderijen met speelnatuur, zelfstandige ontwerpers van speelnatuur en (ecologische) hoveniers: zij allen zijn actief binnen Springzaad. Professionals en liefhebbers.
Een kleurrijke, geëngageerde groep mensen met talloze onderlinge vertakkingen en bijbehorende kruisbestuiving: dat maakt Springzaad zo bijzonder! Stichting Springzaad liet zich van begin af aan graag inspireren door voorlopers in de hele wereld. Uiteraard ontmoet je die dan ook en werk je graag samen.
Maar evenzeer zoeken wij het heel dichtbij, lokaal: Springzaad is heel succesvol bezig met de opbouw van een fijnmazig web van regionale speelnatuur in Nederland en – onafhankelijk, maar wel nauw verbonden – in Vlaanderen. En natuurlijk maken steeds meer medewerkers en ouders uit de kinderopvang hier deel van uit. Sterker nog: steeds meer groene kinderopvanglocaties en -koepels maken dankbaar gebruik van de expertise in de netwerken van Springzaad. En ook dat al van begin af aan. Uiteraard blijven we in het Jaar van de Groene Kinderopvang hier stevig op voortborduren!
Sinds haar oprichting organiseert Springzaad meerdere keren per jaar activiteiten zoals:
• een- en meerdaagse excursies naar goede voorbeelden in Nederland, Duitsland en België;
• workshops – d.w.z. daadwerkelijke inrichting van groene pleinen of natuurspeelterreinen;
• studiedagen, altijd gevoed door de praktijk;
• sfeervolle symposia voor de hele waaier van Springzaad in Kasteel Groeneveld;
• en cursussen voor het hele ‘speelveld’.
De rubrieken publicaties, speelnatuurkaart, Aan de slag!, ideeënkoffertje of Wie kan helpen? op www.springzaad.nl zijn een rijke bron aan informatie en inspiratie voor iedereen die aan de slag wil met speelnatuur

 

OERRR - NatuurmonumentenNM OERRR-label roze RGB

Kom naar buiten. Stap in OERRR!

Slootje springen, klimmen in een boom, dierensporen vinden... In de natuur valt voor kinderen ontzettend veel te ontdekken. Zij doen buiten onvergetelijke ervaringen op, die enorm spannend,leuk en gezond zijn. Daarom is er OERRR: de leukste manier om de natuur te beleven als je jong bent. 

OERRR is overal

Zodra een kind de deur uitstapt, stapt het in OERRR. Want OERRR is overal: op straat, in de tuin en in het bos. OERRR is lekker buiten spelen, fantaseren, klimmen en klauteren. Een prachtige wereld ontdekken en spannende dingen in de natuur beleven. Gezond en altijd beschikbaar. 

OERRR is er voor alle kinderen in Nederland. Aanmelden kan via de website www.oerrr.nl. Kinderen tot 6 jaar ontvangen na aanmelding de waaier van OERRR. Met de waaier doen de allerkleinsten onvergetelijke indrukken op in de natuur om ons heen. Kinderen vanaf 6 jaar ontvangen de kaarten van OERRR die prikkelen en uitdagen om zelf de natuur in te gaan.

OERRR is in 2012 gestart en is een initiatief van Natuurmonumenten. Inmiddels hebben al meer dan 165.000 kinderen in Nederland zich aangemeld bij OERRR.

Kijk voor meer informatie op www.oerrr.nl.

 


logo vSKBN transparantVereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) 

Wij behartigen als brancheorganisatie de belangen van de kinderboerrderijen. Ook ondersteunen we de kinderboerderijen bij de professionalisering van de sector.

Een kinderboerderij is een unieke locatie waar kinderen nog écht in contact kunnen komen met dieren. Zo kunnen ze een koe aaien en ontdekken hoe een varken ruikt. Op veel kinderboerderijen worden paarden, koeien, varkens, schapen, geiten, kippen en ander pluimvee, konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren gehouden. Vooral het grote vee kunnen kinderen vaak alleen nog maar van een afstand in het weiland zien. De kinderboerderij is juist speciaal ingericht om kinderen (maar ook toegankelijk voor volwassenen) kennis te kunnen maken met de boerderijdieren.
Kinderboerderijen bevinden zich meestal in grote en middelgrote steden. In Nederland zijn naar schatting zo'n 450 tot 500 kinderboerderijen en dierenweides. Ze zijn vaak opgericht als lokaal initiatief vanaf de jaren vijftig toen Nederland steeds verder verstedelijkte. Met als doel om kinderen (en volwassen) in contact te kunnen blijven brengen met de boerderijdieren en te leren waar ons voedsel vandaan komt. Door deze ontstaansgeschiedenis zijn de kinderboerderijen zeer divers. Er zijn hele grote kinderboerderijen, maar ook hele kleine. Kinderboerderijen die niet toegankelijk zijn voor het (grote) publiek - maar wel openbaar zijn- zijn meestal dierenweide.

Aan de kinderboerderijen in Nederland worden jaarlijks bijna 30 miljoen bezoeken afgelegd. Door jong en oud, maar ook veel scholen, BSO’s, stagiaires en andere organisaties weten de weg te vinden naar de kinderboerderij. Er komen dus behoorlijk veel en diverse groepen naar de kinderboerderij. Daarom is het ook zo belangrijk dat de kinderboerderij niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook veilig en verantwoord. Een groot deel van de bezoekers behoort ook nog eens tot de zogeheten ‘risicogroepen’. Dat zijn jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Die groep is vatbaarder voor bepaalde ziektes. Bij contact met dieren (stro en mest) kunnen er ziektes overgedragen worden, hoe klein die kans ook is. Daarom is het extra belangrijk dat het op de kinderboerderij schoon en veilig is.

Om dat te kunnen waarborgen, heeft de vSKBN met het Keurmerk Kinderboerderijen een stap gezet naar de professionalisering van kinderboerderijen. Het doel hiervan is om de kwaliteit van kinderboerderijen te verhogen om de continuïteit van kinderboerderijen in de toekomst te kunnen waarborgen. Op een professionele manier, maar wel met het doel dat de gemoedelijke, recreatieve sfeer die de kinderboerderij uitstraalt blijft bestaan.
Meer weten? http://www.kinderboerderijen.nl/kids/boerderij-of-kinderboerderij en http://www.kinderboerderijenweekend.nl/